Hullut suomalaiset

N 67 15.079 E 018 27.687

Aamullakin sää suosi ja lähdimme leiristä huiputtamaan Bassoaijvven pienenä aamuverryttelynä pakkaukset selässä. Huipulta jatkoimme tunturin pohjoispuolelle ja lähdimme seuraamaan karttaan merkittyä polkua puurajan koivikossa. Polun kunniaksi on todettava, että se näyttäytyi kertaalleen maastossa tunnistettavasti ehkä jopa sadan metrin matkalla. Emme olleen kuitenkaan huomanneet kartasta hylättyä porokämppää, tai oikeammin useamman kammin rykelmää, joka tuli meitä maastossa vastaan. Aikaa kuluikin varsin mainiosti tutkiskellessa entisajan poromiesten asumuksia.

Sitojauren rantaan tultaessa tuuli oli kohtalaisen kova ja rannassa oli vain yksi soutuvene. Menomatka olisi myötätuuleen, mutta paluumatka toista venettä perässä vetäen vastatuuleen ja sitten taas lopulta myötätuuleen. Päätös lähteä soutamaan syntyi sen kummempia ihmettelemättä, vaikka melkoinen urakka olikin vallitsevassa kelissä tiedossa. Järvet kun voi ylittää yhdellä soutamisella mikäli sattuu sille rannalle, millä on kaksi venettä, mutta viimeistä ei saa ottaa tuomatta yhtä takaisin.

Paluumatkalla lähtiessämme huomasimme kahden paikallisen tulleen ulos katselemaan peräämme. Arvatenkin pohtivat, tuleeko touhusta mitään. Joka metristä aaltoja ja tuulta vastaan taistellen vene kuitenkin hiljakseen eteni, kun soutajat tekivät parhaansa ja vaihtopenkillä kuitenkin huili jatkuvasti kaksi miestä, toisen ohjatessa peräsimellä ja toisen tähystäessä kiviä, joita Sitojauressa on kotitarpeiksi ja vaeltajillekin. Palattuamme veneenvientikeikalta ja saatuamme kolmen soutukerran ylityksemme kunnialla päätökseen tupavahti, toinen meitä seuranneista paikallisista, saapuikin rantaan ihmettelmään, onnittelemaan urakasta ja kyselemään, mistä päin oikein olemme. Vastaus kuulemma selitti toiminnan hyvin. Tupavahti kyseli myös, olemmeko jäämässä tuvalle yöksi. Vastasimme jatkavamme puurajan yläpuolelle ja hän kertoi huolestuneen oloisena siellä olleen kovin tuulista, mietti hetken ja selvästi mielensä muuttaneena totesi, että pärjäämme kyllä varmasti.

Retkikunnalla kaikki hyvin.

Vastaa