Kalavaanailua

Istuskelen vaunussa Naakajärvellä, Ruotsissa. Aggrekaatti jauhaa sähköä vaunun akkuun, läppärille ja kengänkuivaimelle, joka puhaltelee lämmintä ilmaa suolla kostuneisiin vaelluskenkiin. Meneillään on kalavaanarireissun kuudes päivä.

Lähtö kohti lappia oli edellisenä perjantaina, jolloin ajoimme Ouluun asti. Lauantainen etappi oli Rajamaalle, saarelle Muoniojoessa, Muonion korkeudella. Muu seurue käytti mökkiä täällä pääasiallisena tukikohtanaan, karavaanin jatkaessa seuraavana päivänä Naakajärvelle, joka oli matkan pääasiallinen kalastuskohde.

Matkan ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa taimen nousi Anojärvestä lauantai-iltana. Sen paino arvioitiin kokeneempien kalamiesten toimesta 1,7kg tienoille, vaakaakaan kun ei sillä hetkellä käsiin sattunut. Naakajärvestä on toistaiseksi noussut yksi harjus, ehkä 700g tienoilla. Kokeneempien kalamiesten matkassa olemisessa on tosin sekin hyvä puoli, että ruokakaloja on joka tapauksessa riittänyt oikein hyvin.

Tänään tuli nautittua muitakin Lapin antimia, eli kävin kiertämässä Naakajärven ympäri muovipussi mukana. Aikaa kului ja suokultaa kertyi, kunnes totesin saaliin painon lähestyessä kahta kiloa, että välillä voisi keskittyä etenemiseenkin. Kierroksen tarkoituksena oli, hillastamisen lisäksi, kerätä jälki järven ympäri kulkevasta polusta GPS:ään, Naakajärven lisäämiseksi OSM:n karttaan. Illan alkaessa hämärtää on taas aika suunnata järvelle perhoa heittelemään, kalojen narrattavaksi.

Kalan fileerausta
Kuvaaja: Taneli Tiainen

 

Saamamies haavin takana
Kuvaaja: Taneli Tiainen

Vastaa