Paluu sivistykseen

17.07.2007 22:56
N 68 21.515 E 018 47.014

Abisko turiststation, ei fjällstation, kuten Kvikkjokk ja Saltoluokta. STF:n parasta, ilmeisesti. Paikka on jonkinlainen hotellin ja hostellin välimuoto, eli kovasti tutumman oloinen minulle. Hostellityyppiseen majoitukseen ylipäätään tutustuin vasta tällä reissulla.

Alesjaureen oli tosiaan hankittu Thuraya-satelliittipuhelin, vaikka olemme aika pirun kaukana pohjoisessa sen suunnitellulta toiminta-alueelta. Joku isompi pamppu oli kuulemma täällä Abiskossa saanut sillä yhteyden ja ostanut sitten niitä pari. Alesjauressa ei kovasta yrittämisestä huolimatta ollut suostunut toimimaan, mikä ei ole kummoinen ihme. Testin onnistuminen Abiskosta puolestaan on. Toinen tuvalla ollut satelliittipuhelin oli Ericssonin GlobalStar kapula. Sen liittymä vain oli lakannut toimimasta pari vuotta sitten. Täsmälleen samaa rautaa tarjotaan tällä hetkellä Suomessa käytettäväksi Elisan liittymän kanssa, joten tiesin neuvoa hankkimaan suomalaisen SIM-kortin. Elisa siis oikeasti on satelliittipuhelinoperaattori ja GlobalStar on ilmainen lisäpalvelu, joka pitää vain pyytää aktivoimaan. Soittaminen ei sitten tosin ole ihan ilmaista. GlobalStarin toimivuus näillä leveysasteilla on heikko, mutta Alesjauren kopterialustalta se tiemmä toimii kohtalaisesti. Selitin tupavahdeille myös miksi juuri siitä, sillä paikka on ainoa, josta on esteetön näkyvyys juuri eteläiseen horisonttiin. Jälleen pitkä juttu. Haikailivat kovasti Iridiumin perään, joka testattaessa toimi tupavahtien oleskelutilojen pöydän äärestä. Näistä keskustellessamme kerroin myös Telian prepaidin etsinnästäni ja yhdellä tupavahdeista olikin tarpeettomaksi jäänyt kortti myytävänä.

Minulla on siis vihdoin ruotsalainen puhelinnumero, +46702948952. Nyt minut siis tavoittaa tästä numerosta jatkuvasti Suomeen saapumiseeni asti soittamalla tai tekstareilla. Puhelujen hintakin on joitain kertaluokkia Iridiumia halvempi. Sen lisäksi kännykkä on nyt jatkuvasti päällä. Tämän myötä myös Iridiumin viestien luku loppuu. Hieno järjestelmä. Oli mukava päästä käyttämään sitä teknisesdä mielessä, mukava pystyä soittamaan kaikkialta ja erityisen mukava tietää koko reissun ajan, että apu on aina kirjaimellisesti selän takana, jos kävelemään ei pysty.

Geokätköjä löytyi kaikki etsityt, eli molemmat Kungsledenit, toinen kätköistä, joiden molempien nimi on Abisko, sekä Nearness of Nuolja.

Ruoka oli täällä hyvää ja löytyi jopa ruotsalainen tumma olut, joka oli oikeasti juomakelpoista ja jopa ihan oluen makuista. Nimi ei tule tosin juuri nyt mieleen. Tuskin kuitenkaan johtuu kahdesta pitkästä sellaisesta. Joka tapauksessa voisin tyhjentää viimeisen puolisen desiä Laphroaig Quarter Caskia reissusta selviytymisen kunniaksi.

Jalkapohjia särkee, ne ovat mielenkiintoisen näköiset, isovarpaiden tunto on niin ja näin ja lomaa meni kolme viikkoa. Ehdottomasti kannatti. Upea kokemus.

Saavun Suomeen luultavasti huomenna illalla. Bloggaan ylittäessäni rajan, jolloin myös puhelinnumero vaihtuu takaisin vanhaan tuttuun Elisaan.

Vastaa