Toiminnallista jäänalleammuntaa

Tänään neljä retkikuntamme jäsentä osallistui Vaiska Ky:n karhun kohtaamista käsittelevään kurssiin Laskuvarjojääkärikillan kämpällä Valkealassa. Mukana oli väkeä myös muista karhualueille suuntautuvista retkikunnista. Ohjelma oli laadittu käsittelemään ensisijaisesti jääkarhuja, mutta kantaa otettiin myös Pohjois-Amerikassa yleisesti tavattaviin karhuihin. Päivä alkoi luennoilla siitä, miten karhuja vältetään ja kun niitä kuitenkin kohdataan, miten niiden kanssa tullaan toimeen ilman henkilövahinkoja ja mielellään karhunkin henki säästäen. Tämän jälkeen harjoiteltiin kiväärin ja haulikon käsittelyä, sekä sisällä ilman oikeita ammuksia että ulkona tavallisena maalitauluammuntana.

Päivän varsinainen anti oli toiminnallisessa ammunnassa, jossa harjoiteltiin aseiden käyttöä todellista vastaavissa tilanteissa. Arktisille retkikunnille oli suunnattu kolme harjoitusta. Yhdessä karhu havaittaessa ampuja hankkiutui eroon suksisauvoistaan ja nappasi edessään olevan ahkion päällä suojapussissa olevan haulikon, hiihti ”retkikunnan etummaiseksi” eli ampumapaikalle ja ampui useita laukauksia osumasta putoaviin metallilevyihin.

Toisessa harjoituksessa karhu oli päässyt kiertämään retkikuntaa ja muita retkikuntalaisia (eli toiminnallisen pistooliammunnan siluettitauluja) oli joutunut kivääriampujan ja karhun väliin. Karhun virkaa toimitti jäällä vierivä autonrengas, jonka sisällä oli pahvilevy. Sitä piti ampua siluettitaulujen välistä kaksi laukausta ennen, kuin se ehtii kolmannen taulun kohdalle aterioimaan.

Kolmannessa harjoituksessa suksilla olevan pahvikarhun karkottaminen oli epäonnistunut ja se hyökkäsi kohti retkikuntaa, jolloin tuli avattiin retkikunnan kaikilla aseilla. Harjoituksen ensimmäisellä kierroksella käytiin läpi myös toimenpiteet, joilla lähestyvä karhu pyritään saamaan muuttamaan mielensä.

Mukana oli myös yksi Alaskan olosuhteisiin sulan maan aikaan suunniteltu harjoitus, jossa ampuja nukkui laavussa. Ampuja oli selällään makuupussissa vieressään haulikko ja laavun edessä oli kaksi pahvinallukkaa. Kouluttajan huudosta käskettyä karhua ammuttiin mahdollisimman nopeasti vaarantamatta toimenpiteessä kuitenkaan omia jalkojaan.

Päivä oli sekä viihtyisä, että opettavainen. Toiminnallinen ammunta lajina oli mielenkiintoista ja miellyttävää, sekä varmasti paransi merkittävästi retkikuntalaisten kykyä selvitä kohtaamisesta karhun kanssa. Koulutuksesta saatuja eväitä on hyvä muistella, kun viettää yön pitkiä tunteja Huippuvuorilla karhuväijyssä.

Vastaa