Kungsleden

Reitti

Kungsleden kulkee noin 450 kilometriä halki Ruotsin tuntureiden Abiskosta Hemavaniin. Matkalle mahtuu niin laajoja tunturipaljakoita kuin Suomenkin Lapille ominaista pohjoisen tyypin metsää. Maasto on pääosin helppokulkuista, mutta paikoitellen saa myös kävellä kunnioitusta herättävissä kivikoissa, niin metsäpolulla kuin tunturissakin. Purojen ylitykset onnistuvat pääosin vaelluskengät jalassa jopa heinäkuussa, sillä hankalampiin paikkoihin on rakennettu siltoja. Jokien yli kuljetaan välillä komeita, luottamusta herättäviä ja välillä pelottavia riippusiltoja pitkin. Korkeuserot ovat hillittyjä, eli reitti seurailee pitkälti laaksoja ja laakeampia tuntureita, joten nousut ja laskut ovat lähinnä loivia, joskin monesti pitkiä. Matkan varrelle osuvat lukuisat järvet ylitetään veneillä, osa soutaen, osa aikataulun mukaisilla ja osa tilattavilla taksiveneillä. Reitin merkintä vaihtelee hyvästä erinomaiseen, paitsi Aktsen ja Saltoluoktan välillä, missä taas polusta vain ei voi erehtyä. Kartta on kuitenkin välttämätön varuste jo ihan turvallisuudenkin takia. Niitä tarvitaankin kaikkiaan kuusi: BD6, BD8, BD10, BD14, BD16 ja AC2.

Liikenneyhteydet

Etelään, Hemavaniin pääsee näppärimmin ylittämällä Pohjanlahden Vaasa-Uumaja (Umeå) laivalla. Hemavaniin menee Uumajasta suora bussiyhteys.

Pohjoiseen, Abiskoon pääsee Tornion kautta tuskallisella määrällä vaihtoyhteyksiä. Junalla pääsee Kemiin asti ja sieltä kulkee jatkuvasti busseja Tornioon. Rajan yli kävellään Haaparannan (Haparanda) linja-autoasemalle, mistä pääsee yhdellä bussin vaihdolla Töressä Jällivaaraan (Gällivare). Sieltä pääseekin jo junalla Abiskoon.

Tietoliikenne

GSM

Tuntureilla ei millään muulla GSM-operaattorilla kuin Telialla tee yhtään mitään ja silläkin yhteydet toimivat varsin rajallisesti. Roaming toimii Soneran, mutta ei Elisan liittymistä, joten tarvittaessa on syytä varautua paikallisella prepaidilla, jos mielii käyttää kännykkäänsä muuhunkin, kuin hätäpuheluihin.

Telian prepaid liittymän nimi on refill ja niiden hankkiminen tunturialueella on mahdotonta. Lataustakaan ei saa välietapeista kuin Jäkkvikkissä. Liittymä siis kannattaa hankkia heti Ruotsiin saapuessa jonkin isomman kaupungin kioskilta tai huoltoasemalta, varautuen hetken etsintään. Siihen kannattaa hankkia myös varmasti riittävä määrä latausta. Dataliikenteen saa toimimaan lähettämällä tekstiviestin "SURF" numeroon 4466.

Iridium

Iridium-satelliittipuhelin toimii reitillä siinä, missä kaikkialla muuallakin maapallolla. Yhteys siis onnistui jokaisella leiripaikalla mukavasti teltan suojassa. Laite on hieman painavan puoleinen (n. 400g), mutta varsinkin yksin vaeltavalle erittäin oleellinen turva- ja mukavuusväline.

Iridiumin (Motorola 9505A) valmiusaika yhdellä akulla on vuorokauden luokkaa ja puheaika kolmen tunnin tienoilla. Sähköpostiosoitteisiin saa lähetettyä tekstiviestejä ja sähköpostitse lähetettyjen tekstiviestien vastaanottaminen on jopa ilmaista. Datayhteys olisi periaatteessa 2400bps, mutta tätä ei ole toistaiseksi saatu toimimaan kannettavaa tietokonetta pienemmän laitteen kanssa. Normaalit tekstiviestit eivät toimi. Puhelimia vuokraa suomessa Savantum .

Varustetäydennykset

Reitin varrella on sekä alku- että loppupäässä STF:n tunturitupia, joista osassa on kauppa. Nämä ovat monesti paremmin varustettuja kuin matkan varrelle osuvien kylien kaupat, Jäkkvikkin käsittämättömän laajavalikoimaista huoltoasemaa lukuun ottamatta. Toisaalta kyläkaupoista saa monesti mm. tuoretta leipää ja kakkosolutta. Suunnittelemalla huollon oikein voi välttää paljon ylimääräistä kantamista. Jokaisesta kylästä ja kaupalla varustetusta tuvasta saa aina vähintään kelvolliset retkisafkat ja hyvät naposteltavat, mutta mukana kannattaa kuljettaa parin-kolmen päivän verran helposti valmistettavia pussiaterioita. Niitäkin saa matkan varrelta, mutta ei kaikkialta ja valikoima on monesti suppea.

Vastaa